Jarlov raser på baggrund af producentansvaret: - Vi står med et lovforslag, som folketingsmedlemmerne ikke forstår
- Mange vil sikkert påstå, det er mig, den er gal med. Måske. Men jeg er træt af skuespillet i folketingssalen. Vi har et demokratisk problem, og det bør vi være ærlige om.
Sådan skriver konservative Rasmus Jarlov på det sociale medie "X" i kølvandet på et lovforslag, som han netop har debatteret med sine kolleger i folketingssalen, nærmere bestemt "1.behandling af L84 om udvidet producentansvar for emballage og engangsplastprodukter, mv."
Bekendtgørelse i høring
Danske emballageansvarlige virksomheder skal fremover betale regningen for at indsamle og genanvende emballageaffald i Danmark. Dermed anspores virksomhederne til at producere mindre og mere miljøvenlig emballage. Det er hovedformålet med en ny bekendtgørelse, som Miljø- og Ligestillingsministeriet har sendt i offentlig høring. Høringsfristen var 1. november.
Bekendtgørelsen følger op på den politiske aftale om udvidet producentansvar for emballage fra 2022, som et bredt flertal i Folketinget står bag. Med aftalen blev det besluttet, at regningen for affaldshåndtering af emballageaffald skal flyttes væk fra borgerne og over til virksomhederne
Danskerne skal fortsat sortere affald som de plejer, og det vil fortsat være kommunerne, der indsamler emballageaffald.
Samtidig vil danskernes affaldsgebyr blive mindre, fordi producenterne fremover betaler regningen for indsamling og genanvendelse af emballageaffald.
Fristen for tilmelding til producentregistret var 31. august 2024, men virksomheder, som er omfattet af ordningen og ikke har tilmeldt sig, kan fortsat gøre det.
Det udvidede producentansvar træder fuldt i kraft den. 1. oktober 2025. Det forventes, at det udvidede producentansvar vil øge genanvendelse af høj kvalitet med ca. 60.000 tons om året.
Tilsynet med såkaldte ”freeriders” styrkes med en målrettet indsats, så alle virksomheder, der er omfattet, bidrager til at betale regningen. Et element i dette er en whistleblower-ordning, hvor virksomheder selv kan meddele til myndighederne, hvis de bliver opmærksom på, at nogle virksomheder ikke har tilmeldt sig.
Kilde: Miljøministeriet
Og Jarlov forstår ikke ret meget af lovforslaget. Det vil han gerne indrømme, men han vil også gerne have sine med-MF'ere til at krybe til korset og indrømme, at lovteksten er forholdsvis tung.
- Vi står her nu igen med et lovforslag, som folketingsmedlemmerne ikke forstår, men alligevel stemmer igennem," startede han i følge Berlingske ud med at sige i sin tale om lovforslaget, som De Konservative også ville stemme igennem.
- Ordførerne fra regeringspartierne har været oppe at holde nogle taler, som de har fået skrevet af ministeriet, sagde han og underbyggede sin pointe med at sige, at ordførerne fra oppositionen har holdt korte taler på baggrund af et ekstremt omfattende lovforslag og uden efterfølgende spørgsmål.
- Det kræver, at man forstår det, man taler om, før man kan stille gode spørgsmål. Og det er der ikke ret mange af os, der gør.
Jarlov blev blandt andet bakket op af Dansk Folkepartis Peter Kofod og Liberal Alliances Pernille Vermund, men ikke af regeringens ordførere, hvor både Venstres Erling Bonnesen og Socialdemokratiets Thomas Monberg havde den stik modsatte holdning.
- Der har været en særdeles grundig behandling af det her over længere tid, sagde Erling Bonnesen.